Animalele de companie pot călători alături de proprietari în Europa. Iată care sunt condițiile și actele necesare

Animalele de companie pot călători alături de proprietari în Europa. Iată care sunt condițiile și actele necesare

Category:

Prietenii din lumea animală, pot călători împreună cu stăpânii lor, dacă respectă anumite condiții și restricții de trecere a frontierei de stat. Pentru a scoate animalele de companie din Republica Moldova, în primul rând, proprietarul trebuie să meargă la o clinică veterinară și să monitorizeze starea de sănătate a patrupedului, în al doilea rând, trebuie să-l vaccineze împotriva bolilor posibile (rabie, deparazitări, etc.). Procedura de vaccinare, este urmată de obținerea pașaportului veterinar, în care este stipulată starea de sănătate a animalului. Despre procedura completă și condițiile obligatorii, aflați din materialul următor.

Transportarea animalelor domestice se acceptă numai cu condiţia, că pasagerul îşi asumă toată responsabilitatea pentru ele. În caz de transportare a animalelor, pasagerul trebuie să prezinte următoarele acte, la punctul de trecere a frontierei:

  • Paşaport pentru animale de companie
  • Certificat privind starea sănătăţii animalului
  • Carnetul vaccinărilor
  • Permisul de export / import / transit
  • Animalul trebuie să aibă un dispozitiv electronic (transponder) sau un tatuaj vizibi

Pasagerii care calatoresc cu animale în ţarile UE din ţari terţe non UE (Republica Moldova), trebuie să îndeplinescă cerinţele pentru transportarea animalelor conform Regulamentului (CE) Nr .998/2003, care includ următoarele:

  • Identificarea: Animalul transportat trebuie sa fie identificat printr-un dispozitiv electronic (microcip), iar această identificare trebuie sa fie efectuată înaintea vaccinării anti-rabice. Animalul trebuie să fie însoţit de un certificat de sănătate eliberat de un veterinar oficial desemnat de catre autoritatea compententă a statului din care provine animalul (sau la re-intrare în UE de un paşaport tip UE), care să certifice valabilitatea vaccinării anti-rabice sau a revaccinării în conformitate cu toate normele sanitare al regulamentului menționat.
  • Vaccinarea antirabică: Animalul trebuie să fie vaccinat contra rabiei şi de asemenea trebuie să fi fost supus unei analize de sânge cu scopul titrării anticorpilor de protecţie întru verificarea eficacităţii vaccinării antirabice. Acest test poate fi realizat la cel puţin 30 zile de la vaccinare şi cu 3 luni înainte de momentul călătoriei, la un laborator autorizat de UE. Pentru informatia despre laborator puteți accesa site-ul oficial al UE: https://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/approved-labs_en

Înainte de călătorie, precizați medicului veterinar în ce țară vreți să călătoriți, iar acesta vă poate ghida în realizarea documentației specifice.

Sursa foto: Comisia Europeană  ec.europa.eu

Nu se vor admite pentru transportare animalele care nu au fost vaccinate contra rabiei, nu au fost supuse testului serologic pentru verificarea titrului de anticorpi pentru rabie și care sunt mai mici de 7 (şapte) luni.

Proprietarii animalelor trebuie să țină cont și de alte condiții:

Animalul trebuie să fie curat, inofensiv și sănătos. De asemenea, trebuie să dispună de un container special pentru transportare, iar animalul nu trebuie să fie gestant. Proprietarii sunt obligați să anunțe din timp compania despre intenția de a transporta animale în timpul călătoriei.

Sursa foto: bacaul.ro

Regulile de transportare sunt destul de simple, iar patrudepul se poate bucura alături de proprietar, de o vacanță frumoasă.