Deva

Chișinău ➜ Deva (Tur)

În curînd!!!!! Detalii la Tel: 022-22-30-80


Deva ➜ Chișinău (Retur)

În curînd!!!!! Detalii la Tel:  022-22-30-80

Deva este un oraș mare în vestul României, situat pe malul stâng al râului Mureș, lângă principala mină de cărbune și minerale din România.

Numeroasele artefacte legate de Epoca Bronzului găsite în această zonă indică faptul că zona orașului Deva a fost locuită de la cel puțin 450 ani înaintea erei noastre. Numele Deva ar fi putut fi dat în această zonă de către conducătorii legiunii romane Augusta al II-lea, care – la începutul anilor ’70. – a fost transferat de la Castram Deva (Marea Britanie) (în prezent, orașul Chester din Anglia) și a cucerit teritoriul Daciei / Transilvaniei.

Deva este – pentru membrii Bisericii Unitariene Universale – un loc important de pelerinaj. Unitarianismul își trasează rădăcinile instituționale în Transilvania, unde a înflorit încă din anii 1500. Ruinele cetății Deva conțin închisoarea în care a murit Francisc David (Ferenc David) – fondatorul unitarian al primei declarații oficiale de toleranță religioasă din Europa.

Deva, de asemenea, este numită: „Capitala gimnasticii românești„. Din 1978, cei mai buni gimnaștii din țară – inclusiv gimnaste olimpice, campioane mondiale și europene: Nadia Comăneci, Ekaterina Sabo, Lavinia Agache, Daniela Miloșevici, Maria Olaru, Cătălina Ponor – au fost instruiți și educați la Centrul Național de Gimnastică Cetatea Deva.

Urcând un deal stâncos (Dealul Cetății), cetatea Devei – simbolul orașului – a fost martor încă din anul 1269, la o lunga istorie a orașului si nenumărați vizitatori. De-a lungul secolelor, cetatea (numită “Cheia râului Mureș”) a stat la paza accesul în Transilvania din regiunile de vest ale orașului Banat și Crișan și din Europa Centrală.

Cetatea este deschisă zilnic, iar intrarea este gratuită. Urcarea la cetate reprezintă o plimbare de 45 de minute pe o cale destul de accesibilă . Cei care nu sunt în stare sau nu doresc să ajungă la cetate pe jos pot folosi funicularul pentru a ajunge aproape de vârf.